PETER JACKSON - HOBBIT BEKLENMEYEN YOLCULUK


Filmin Künyesi

Orijinal Adı: An Unexpected Journey
Yapım Yılı : 2012
IMDB Puanı: 8.3/10 
Yapım: 2012 - ABD,  YeniZelanda, 
Tür: 3 Boyutlu,  Aksiyon,  Fantastik,  Macera, 
Süre:169 dakika
Yönetmen: Peter Jackson
Oyuncular: Martin Freeman, Elijah Wood, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Ian McKellen
Senaryo: Peter Jackson,  Guillermo del Toro, Fran Walsh, Philippa Boyens
Yapımcı: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens, Ken Kamins  Mark Ordesky, Carolynne Cunningham, Zane Weiner, Callum Greene,


İnanmazsınız 21 Aralık'ta biz sinemaya gittik kocamlan (:

Gülbilge'yi Hacer Abla'ya bıraktık ve 18.00 matinesine film seyretmeye gittik! 2012 senesinin ilk ve son sinema filmiydi benim için. 2012'nin ilk çeyreği hamileliğimin son trimester dönemine denk geldiği için bambaşka uğraşlarım vardı. Nisan'da Gülbilge'nin doğumuyla zaten her şeyi pause ettim. Nihayet kıyametin kopacağı gün, kopmayınca sinemaya gidiverdik!

J.R.R. Tolkien hayranlığım üniversiteye dayanıyor. Yüzüklerin Efendisi serisini bir solukta okumuştum. Serinin filminin geldiğini duyunca bilet satışları başlar başlamaz, upuzuuun bir kuyruğa girip biletlerin tükenmemesi için dua ederek sıra beklemiştim.

Hobbit, Yüzüklerin Efendisi serisinden tanıdığımız Frodo'nun amcası Bilbo Baggins'in macerasını anlatıyor. 

Gri Gandalf Hobbitlerin yaşadığı Shire'a gelerek, Shire ötesini merak eden Bilbo'yu bulur. Onu bir maceraya ikna etmeye çalışır ancak Bilbo hiç oralı değildir. Bilbo'yu ikna edemeyince, kapısına bir işaret bırakıp gider. Macera falan istemeyen Bilbo rahatlamıştır ancak bir süre sonra başına geleceklerden habersizdir.

İşareti gören cüceler teker teker "davete" icabet etmeye başlarlar. Hiçbir şeyden habersiz Bilbo, cücelerin mahvettiği evine üzüledursun, macera onun için başlamıştır bile!

Bu 13 cüce, yıllar önce Ejder Smaug tarafından ele geçirilen Cüce Krallığı'nı geri almak için bir araya gelmişlerdir. Bunun için ise ekiplerinde bir hırsıza ihtiyaçları vardır. Bu hırsızsa buçukluk Bilbo'dan başkası değildir.

Önce bu yolculuğu şiddetle reddeden Bilbo, sonunda ekibe katılır ve macera başlar.

---Dikkat Filmle İlgili İpucu Var!---

Kıymetlimisss (ya da my preciousss) diyen Gollum'la Bilbo ilk kez burada karşılaşır ve Yüzüklerin Efendisi serisinin başlangıcı olan yüzüğü Gollum'dan burda çalar(?).

Filmde en çok güldüğüm sahne:
Bilbo bir Trol'ün arkasındaki bıçağı çalmaya çalışmakta. O sırada burnu akan Trol arkasındaki mendile uzanır ve Bilbo ile birlikte mendili alarak burnunu siler. Herkesin yaptığı gibi burnundan çıkanlara bakmak için mendilini açtığında Bilbo ile karşılaşır. "Aaa! Bak burnuşumdan ne çıktı?". Salak Trol yaaa!!! Hala gülüyorum. Burnuş! Sanırsın minicik bir şey. Trol dediğin na şöyle:




Filmde, Yüzüklerin Efendisi serisinde olduğu gibi bazı ufak tefek hatalar yok değil. Mesela boz büyücü Radagast, bu filmde mavi büyücü oluyor bir anda?!?! Bilemiyorum belki de çeviri hatasıdır (Üç boyutlu ve Türkçe dublajlı olarak seyrettik filmi).


Tolkien kitap yazmadı, tüm bu çekilen filmler kitaptan uyarlama olarak düşünülmemeli. Tolkien bir dünya yarattı. Orta Dünya! Ölçekli haritaları var bu dünyanın, her bir dağın, her bir nehrin adı var. Bu Orta Dünya'da yaşayan ırklar var. Her bir ırkın kendi dili var. Evet! Adam etimolojik olarak incelenebilen türden diller yaratmış. 

westron – ortak dil
quenya – eski elfçe
sindarin – yüksek elfçe
nandorin – yeşil elf dili
old sindarin – ilkel elfçeyle gri elflerin dili arasında
telerin – deniz elflerinin dili
doriathrin – lùthien anadili
adunaic – nùmenor anadili
khuzdul – cücelerin gizemli dili
entish – ent dili
orkish ve blach speech (kara lisan) – orkların ve mordor’un dili

Hayran olmamak mümkün değil. Bir ucundan tutup bakmaya kalkınca, kendini Orta Dünya'da bulmamak da mümkün değil.

Efsaneleri seviyorsanız, hayal gücünüz kuvvetliyse, fanteziden hoşlanıyorsanız (aklınıza hemen cinsellik gelmesin yahu!) ve hala Tolkien'le tanışmadıysanız Hobbit güzel bir başlangıç olabilir. 

Ama size tavsiyem filmlerini seyretmeden önce kitaplarını okumanız yönünde olacaktır.

Filmle ilgili ayrıntılı Türkçe bilgiyi burdan, İngilizce bilgiyi de burdan alabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederim.