Darwin Ödülleri

Her yıl en garip, şaşırtıcı ve saf eylemlere imza atanlara verilen sıra dışı bir ödül. Charles Darwin’e gönderme yapılmasının nedeni konunun doğal seleksiyona dayanması. Ödül her yıl; gerçekleştirdikleri saf eylemler sonucunda hayatını kaybedenlere, ödülü verenlerin tanımıyla "gen havuzunu kendilerinden temizledikleri için" veriliyor. Yılda bir verilen ödül, http://www.darwinawards.com/‘da aday gösterilen kişiler arasında yapılan oylama ile belirleniyor.



Gen havuzumuza bir doz klor
Ödülleri hayatlarına kendi eylemleri ile son veren böylece gen havuzuna olumlu katkıda bulunan kişilere veriliyor. Ama ölen kişinin gen havuzumuzu temizlediği söylenmesi için tabii ki kendini sıra dışı aptal bir yolla öldürmesi gerekli. Hatta ölen kişilere bakınca bu yaşına kadar nasıl yaşamış, hayatta kalmış diyebileceğimiz kişiler oluyorlar. Aptalca ölen bu kişiler kendi hayatlarına son vererek genlerinin bir sonraki nesile aktarılmasını engelliyor, yani kısmen bir sonraki neslin daha sağlıklı aklı başında olma yolunda ilerlemesine yardımcı oluyorlar diyebiliriz. Amaç kötü genlerden arınmak olduğu için sadece kendini öldürenlere değil, kendini kısır bırakanlara da bu ödül veriliyor.

Hayatın ağacı kendi kendini buduyor
Charles Darwin Türlerin Kökeni’nde canlıların çevreye daha iyi uyum sağlamak için zamanla geliştiklerini söyler. Evrimin olması için üç şey gereklidir: Türün içerisindeki çeşitlilik, bu özelliklerin hayatta kalmak açısından bir öneminin olması ve bu özelliğin kalıtsal olması. Her canlı türü kendi içinde çeşitlilik gösterir, uzun-kısa, zeki-aptal, atletik-sıska vb. Türümüzün en seçici özelliği zekası olduğundan genellikle bu özelliği çok kötü olup, genlerini bir sonraki nesle aktarmayan insanlara bir teşekkür olarak veriliyor. Hepimiz bu insanları türümüzü kötü genlerden ayıkladıkları için saygıyla anmalıyız.

Evrim iş başında
Bu ödül o kadar değerli ki insanlar bunun için hayatlarına son veriyor. Örneğin 1996 yılı ödülü sahibi Krystof Azninski en maço erkek olduğunu kanıtlamak için kendi kafasını kesmiş. İnanması belki zor ama arkadaşlarıyla içip, 'biraz erkek oyunu oynarken' ilk önce birbirlerine donmuş turpla vurmaya başlamışlar fakat sonra içeri giren bir adam elektrikli testereyi kaptığı gibi ayağının ucunu kesmiş. Ödül sahibi Azninski’de testereyi kapıp “o zaman bunu izleyin” diye bağırarak kendi kafasını oracıkta kesmiş. “Komikti” demiş bir dostu ve eklemiş “Gençken kız kardeşinin iç çamaşırlarını giyerdi ama bir erkek gibi öldü.

Ödüle aday gösterilmek için gerekli olan kurallar;

1. kural gen havuzundan kendini çıkarmak – ölü ya da temiz.
Öncelikle katılan aday kendini gen havuzundan silmeli. Bunun için genellikle ölmek gerekiyor fakat kendini kısır bırakmak da sayılır. Böylece kazananın ödülünün keyfine varması için daha çok zamanı olabilir.

2. kural üstünlük
Bu ödülü almak için hayati bir hata yapmak gerekli. Rus ruleti oynamak bu ödül için yetersiz ama kara mayını ile rus ruleti oynamak (1999 adaylarından biri) sizi ödüle götürebilir.

3. kural kendi ölümüne neden olmak

4. kural yetişkinlik
16 yaşının altındaki kişiler darwin ödüllerini kazanamazlar ama yine de birkaçı ekstra çabaları nedeniyle ödül için aday gösterilmiştir

5. kural olayın doğrulanması gerektiğidir.
Televizyon, gazete veya geçerli diğer kaynaklardan doğruluğu kanıtlanması gereklidir. Şehir efsaneleri sayılmaz.

2009’da büyük çekişmenin yaşandığı Darwin ödüllerinde iki olay birincilik ödülüne hak kazandı, iki olay ise ikinci olarak kabul edildi.

Ödüllerin tarihinde bir kadın ilk kez sıralamaya girdi.

İkinciliği paylaşan olaylardan ilkinde; ABD'li kadın ağır bir fırtına esnasında motosiklet kullanmakta ısrar ederek uçuruma düştü. Neyseki polisin yardımıyla kurtarılan kadın, tam olay yerinden uzaklaşacakken uçurumdan yuvarlanmaya başlayan motosikletini kurtarmak için peşinden atlayınca yaşamını kaybetti.

İkinci olayda ise adam arkadaşlarına tuvaleti geldiğini söyleyip alçak bir duvarın üstünden diğer tarafa atladı. Fakat duvarın diğer tarafında beklediğini bulamayan adam tam 20 metre aşağıya düşerek hayatını kaybetti.

Birinciliği paylaşan olaylardan ilki ise sakat iki hırsızın başına geldi. Hırsızlar bir ATM cihazını dinamitle soymaya kalktılar. Fakat yerleştirmeleri gereken dinamiti tam olarak hesaplayamayınca ATM cihazının yanı sıra tüm bankayı hava uçurdular, tabi bu esnada kendileri de yaşamlarını kaybetti...

Birinciliği kazanan ikinci olay ise aslında 2008 yılında meydana geldi fakat o yılki sıralamaya geç kalınca fazlasıyla hak ettiği ödülüne 2009'da kavuşabildi. ABD'li bir rahip yüzlerce uçan balona bağladığı sandalyesine oturdu. Büyük uçuşunu gerçekleştirmeden önce ise yanına bir şeyler ters giderse diye GPS özelliğine sahip cep telefonunu da aldı. Bir şeyler ters gitti... Terse dönen rüzgar rahibi karadan alıp denize doğru uçurmaya başladı. Rahip geç de olsa cep telefonunu kullanmayı akıl etti ama GPS özelliğini nasıl kullanacağını bilmediği için yerini tespit edilmesini sağlayamadı. Telefonun şarjı da bittikten sonra rahipten haber alınamadı...

Önceki kazananlar
  1. ’94 yılı birincisi Kola makinesinden bedava soda almaya çalışırken üzerine devirerek ölmüş.
  2. ’95 yılı ödülü sahibi arabasına jet motoru takarak, otoyol devriyelerinin uzun zaman bir uçak enkazı sanmasına sebep olacak büyüklükte bir kaza yapıp, geride sadece birkaç dişi kalmış bir hava çavuşudur.
  3. ’96 yılı ödülüne ise bir kız için birbirlerine erkeklik taslayan iki arkadaşın birinin ayağı kesmesinden sonra diğeri “o da bir şey mi!” edasıyla eline bir testere alıp kafasını kesmesiyle sahip olmuştur.
  4. ’97 yılı ödülü uyuşturucu alarak kendi penisini kesen kişinin olmuş.
  5. ’98 yılında 25 yaşındaki adam evliliğinin en tartışmalı döneminde tepesi atmış ve 20 yaşındaki eşini 8 katın balkonundan aşağı atmış. Kadın elektrik tellerine takılmış ve vicdan azabı çekip eşini kurtarmak için peşinden atlamış fakat elektrik tellerini ıskalayarak yere çakılıp ölmüş, kadın ise daha sonra kurtulmuş.
  6. ’99 yılı ödülünü yaz saati uygulaması yüzünden kendi saati ile bombanın saati farklı olunca araçta ölen terörist almış
Uçan Rahip

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür ederim.