Satoshi Tajiri tarafından 1995’te video oyunu olarak tasarlanan Pokemon’u Nintendo 1996’da pazara sundu. Satoshi Tajiri’nin böcek koleksiyoncusu olması,1989’da Pokemon’un düşünce olarak ortaya çıkmasına öncü oldu. Japonca’da Poketto Monsutā (Cep Canavarı) kelimelerinin birleştirilmesiyle Pokemon adı ortaya çıktı. İlk oyunun adı, Pocket Monsters: Green olarak karar verildi ancak bir süre sonra bu kısaltılarak Pokémon Green adını aldı. Oyun başlarda tutmadı. Yalnızca Nintendo fanları tarafından satın alındı. Tajiri, B Planını devreye soktu; MEW. Oyunda henüz kimsenin ortaya çıkaramadığı bir Pokémon olan Mew'i ortaya çıkarmak için herkes oyunu kapışmaya başladı (Ancak, Mew oyuna sadece diğer bir GameBoy'dan Mewtwo'yla takas ederek gelmektedir.) Bu şekilde oyun o kadar çok tuttu ki; Final Fantasy’i (Sony PlayStation tarafından piyasaya sürülen rol yapma oyunu – role playing game) bile geçti.
Hazır bu kadar tutulan bir oyun bulmuşken TV Tokyo ile anlaşılarak çizgi filmi yapıldı. Çizgi filmin Japonya’da 13. sezonu bitti, 14. sezonu başlamak üzere. Türkiye’de ise 5. sezonda, 211 bölüm sonra, yasaklanarak yayından kaldırıldı.
Pokemon’un bir çok farklı ülkede bir çok yasaklanan bölümü var.
Dennō Senshi Porygon (Electric Soldier Porygon) adlı bölümündeki aşırı fazla mavi ve kırmızı ışık saçılmasına neden olan anime tekniği paka paka’nın kullanılması sonucu toplam 685 çocuk çeşitli şikayetlerle hastanelere başvurdu. Başağrısı, görme kaybı, havale, bilinç kaybı gibi nedenlerle tedavi altına alınanlardan iki tanesi 2 hafta süreyle hastanede tedavi gördü. Çocukların küçük bir kısmına da ışığa duyarlı epilepsi tanısı konuldu.
Güney Kore’de Challenge of the Samurai bölümü Ash’in bir samuray ile savaşmasının kültürel çatışmaya yol açabileceği nedeniyle yasaklandı.
Filistin’de, İslami otoriteler, pokemon karakterlerini 'siyonist ajanları' ilan etti. Böylece Pokemon yasaklandı.
Türkiye’de Ekim 2000’de Ferhat Ağırbaş isimli 4 yaşındaki bir çocuk kendini yedinci kattan attı. “Niye atladın?” sorusuna “Ben pikachu’yum, uçtum” diye cevap verdi. Hemen arkasından Kasım 2000’de Türkiye, Kilis’te dişi pokemon’una kavuştu. evlerinin önünde pokemon kartlarıyla oynayan ilkokul 1. sınıf öğrencisi Seda Aykanat arkadaşlarına, “Ben süper Pokemonum. Şimdi Pokemon gibi uçacağım" dedi. Daha sonra apartmanın 5. katına çıkıp, “Bakın nasıl uçuyorum. Ben Pokemonum" diyerek kendisini boşluğa bıraktı. Bu olaylarda çocuklar bir kaç kırıkla kurtuldu ama ortalık karıştı. RTÜK 3984 Sayılı yasanın 4. maddesinin m bendinde yer alan “Çocukların ve gençlerin fiziksel, ruhsal ve ahlaki gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek yayın yapılmaması” ilkesine aykırı olduğu kararına vardı ve atv’ye bir gün süreyle yayın durdurma cezası verildiğini açıkladı. Pokemon yüzünden bir gün ekran karartma cezası alan atv, her gün ekrana getirdiği çizgi filmi yayınlamama kararı aldı.
13 tane sinema filmi çekilen Pokemon’un 13. Filmi sadece Japonya’da gösterildi.
Pokemon, seyretmeyenlerin bile ilgisini çeker oldu. Her yerde duyuluyordu. 2001’de Nuriş lakaplı Nuri Ergin, Alaattin Çakıcı'ya "Sanal Pokemon" dedi. Hayat Bilgisi dizisinde Kerem Kupacı “Pikachu Keramettin”i canlandırdı. 2003’te en çok gelir getiren 10 kurgu karakter içindeydi. Extacy’nin isimlerinden biri de pokemon oldu.
Pokemon sadece çocukların değil, yetişkinlerin de tutkusu halini aldı öyle ki; İtalya’da 52 yaşında muhasebeci bir kadın Pokemon kartları almak için firmasından 133 milyar lira para çaldı. Paraları iki yıl boyunca azar azar zimmetine geçirdiği belirlenen kadın tutuklandı. Cantu bölgesinde çalışan kadın, nadir bir pokemon kartını bulabilmek için çok sayıda kart almak zorunda kaldığını ve bu yüzden zimmetine geçirdiği tüm parayla yüzlerce kart aldığını söyledi. Adı açıklanmayan kadının çalıştığı tekstil firmasından bir sözcü, ‘Çok iyi bir elemandı. Bu Pokemon hırsı yüzünden bir hırsıza dönüşebileceğini kimse aklının ucundan bile geçiremezdi’ diye konuştu. (02 07 2001 - Hürriyet)
Pokedex’te (Pokemon kataloğu ) 4 nesil içinde beşyüze yakın pokemon var. En bilinenleri;
- Pikachu
- Togepi
- Mew
- Charizard
- Squirtle
- Bulbasaur
- Psyduck
- Charmender
- Meowth
- Hitmonlee
- Hitmonchen
- Dragonite
- Mudkip
- Beautifly
- Tailow
- Dialga
- Palkia
- Giratina
- Raichu
- Moltres
- Articuno
- Zapdos
- Entei
- Raikou
- Suicune
- Arceus
- Ho-oh
- Lugia
- Celebi
- Jirachi
-- ZeyneP
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkür ederim.